نامه رئیس سازمان نقشهبرداری به ظریف درباره دریای خزر
بین الملل > دیپلماسی - رئیس سازمان نقشه برداری کشور در نامهای خطاب به وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه کنوانسیون خزر مستند به «نقشههای ناوبری دریایی منتشره توسط روسیه» است، از نقشههای این سازمان در دریای خزر یاد کرده که تفاوت مبنای ارتفاعی با نقشههای روسیه دارند.
مسعود شفیعی بر این اساس از آمادگی سازمان نقشه برداری کشور به منظور ارائه اطلاعات و خدمات فنی و علمی لازم به وزارت امورخارجه خبر داده است.
این نامه با اشاره به جایگاه و هویت قانونی سازمان نقشه برداری کشور به عنوان یک سازمان زیربنایی تحت نظر سازمان برنامه و بودجه آغاز شده و یادآور شده است که براساس قانون تأسیس این سازمان و همچنین ماده ۱۱ قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور(مصوب سال ۱۳۹۵ مجلس شورای اسلامی) کلیه فعالیتهای مرتبط با نقشه برداری و اطلاعات مکانی، عکسبرداری هوایی، تهیه و تولید نقشههای پوششی و شهری در مقیاسهای مختلف و نظارت بر آن در بخش غیرنظامی بر عهده سازمان نقشه برداری کشور است.
شفیعی با اشاره به اینکه سازمان نقشه برداری کشور وظایفی چون "عملیات آبنگاری (هیدروگرافی)، تهیه نقشههای دریایی پایش تراز دریا، پردازش و پیش بینی جزرومد، تعریف و ایجاد سطوح مبنای مسطحاتی و ارتفاعی، ایجاد شبکههای سراسری ژئودزی، ترازیابی دقیق، ثقل سنجی و ژئودینامیک، تهیه و به روزنگهداشتن نقشه های مبنایی و مورد نیاز کشور، طراحی و ایجاد سیستم های اطلاعات مکان (GIS)، استقرار زیرساخت دادههای مکانی ملی(NSDI)، کنترل کیفی تمام فعالیتهای حوزه اطلاعات مکانی در موسسات و بخش های دولتی و خصوصی طبق استانداردهای ملی و بین المللی" را بر عهده دارد، در این نامه نوشته است: سازمان نقشه برداری کشور با در اختیار داشتن شبکه ای از ایستگاههای پایش تراز آب در سواحل دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان، ضمن تعیین مبنای ارتفاعی کشور، تغییرات تراز آب در شمال و جنوب کشور را به طور پیوسته مورد پایش قرار میدهد.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور در ادامه نامه خود به وزیر امور خارجه از کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر یاد کرده و به استناد اینکه در ماده یک این کنوانسیون به «نقشه های ناوبری دریایی منتشره توسط کشور روسیه» اشاره شده، نوشته است: لازم به ذکر است که سازمان نقشه برداری کشور در سه دهه گذشته، نقشههای متعددی از آبهای جمهوری اسلامی ایران در سواحل شمال و جنوب کشور تهیه نموده است. به طوری که چارتهای متعددی از آبهای جنوب کشور به صورت بین المللی منتشر شده اند و در دریای خزر نیز علاوه بر تائید و انتشار چارت های نوشهر و فریدون کنار توسط IHO (سازمان بین المللی هیدروگرافی)، چارتهای بنادر آستارا، انزلی، ترکمن و امیرآباد با مقیاس 1.25000 به همراه هفت چارت یک صد هزار پوششی خزر در آستانه تایید و انتشار است.
شفیعی همچنین با بیان اینکه در ادامه ماده یک کنوانسیون خزر به خط مبدا عادی به صورت میانگین چندین ساله -برابر منهای 28 متر از مبنای 1977 دریای بالتیک- اشاره شده، متذکر شده است: نقطه مبنای ارتفاعی کشور ایران هم اینک در ایستگاه بندر شهید رجایی و متعلق به سازمان نقشه برداری کشور است و صفر ارتفاعی کشور حاصل میانگین چندین ساله دادههای همین ایستگاه بوده و مبنای عمق یابی چارتهای دریایی شمال ایران، عدد منهای 27.5 بر اساس سیستم ارتفاعی کشورمان (1988 (IRHS است.
وی به استناد این موارد به وزیر امور خارجه یادآور شد که با توجه به مبنا و تعریف سیستمهای ارتفاعی در نقشههای تدوین شده توسط ایران و روسیه، تفاوتهایی وجود دارد. از این رو بدیهی است که تعریف مبنای ارتفاعی در کنوانسیون فوق الاشاره (منهای ۲۸متر) کاملا در تعیین خطوط مبنا تاثیر گذار خواهد بود.
رئیس سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به اینکه موضوع یکسان سازی مبنای ارتفاعی در حوزه خزر و اهمیت آن قبلا در نشست کمیته هماهنگی هواشناسی- آبشناسی و مراقبت محیطی دریای خزر( ( CASPCOM و همچنین کمیته ژئوماتیک اکو مطرح شده ولی اجرا نشده، نوشته است: با این همه، سازمان نقشه برداری کشور در تلاش است تا با همکاری کشورهای همجوار حوزه خزر از طریق وزارت امور خارجه، اختلاف دو سیستم ارتفاعی را اندازه گیری نماید.
شفیعی در پایان نامهاش به ظریف، با تاکید بر اهمیت و حساسیت تعریف خطوط مبدا در آینده که ضرورت برخورداری از دادههای مکانی و نقشه های دقیق از مناطق ساحلی را اجتناب ناپذیر می کند و همچنین نیاز به تعریف و تدقیق سطوح مبنای ارتفاعی و اختلاف بین آنها نوشته است: سازمان نقشه برداری کشور آمادگی خود را به منظور ارائه اطلاعات و خدمات فنی و علمی لازم به وزارت امورخارجه اعلام می دارد.
منبع: سازمان نقشه برداری کشور